10 Temmuz 2009 Cuma

Sudafed prospektüs

Etken Maddesi
Pseudoephedrine HCl

SUDAFED [ 60 MG 30 TABLET ]
Yerli, Beşeri bir ilaçdır.

Farmakodinamik özellikleri: Psödoefedrin, direkt veya indirekt sempatomimetik aktiviteye sahiptir ve etkili bir üst solunum yolları dekonjestanıdır. Psödoefedrin, sistolik kan basıncının yükseltilmesinde ve taşikardi yaratılmasında efedrinden önemli oranda daha az etkilidir ve merkezi sinir sisteminin uyarılmasında da etkisi daha düşüktür. Psödoefedrin, 4 saat süren dekonjestan etkisine 30 dakika içinde ulaşır. Farmakokinetik özellikleri:

Absorpsiyon:Psödoefedrin, oral alımı takiben bağırsaklardan absorbe olur. Sağlıklı yetişkin gönüllülerde, 60mg psödoefedrinin verilmesi yaklaşık 1.5 saat sonra (Tmax) yaklaşık 180 ng/ml’lik bir doruk plazma konsantrasyonu (Cmax) yaratmıştır.

Dağılım: Psödoefedrinin görünen dağılım hacmi (Vd/F) 2.8 l/kg’dır.

Metabolizma ve Eliminasyon: Psödoefedrin: Plazma yarılanma ömrü yaklaşık 5.5 saattir Psödoefedrin karaciğerde N-demetilasyon yoluyla aktif bir metabolit olan norpsödoefedrine kısmen metabolize olmaktadır. Psödoefedrin ve metaboliti idrar ile atılır, dozun %55 ile 90’ı herhangi bir değişikliğe uğramadan atılır. Psödoefedrinin toplam vücut klerensi (Cl/F) yaklaşık 7.5 ml/dak/kg’dır. Eliminasyon hız sabiti (Kcl) yaklaşık 0.13 saat–1 ‘dir. İdrar asitlendiğinde psödoefedrinin idrar ile dışarı atılma hızı artar. Bunun tersine idrar pH’sı arttıkça idrar ile dışarı atılma hızı azalır. Böbrek yetmezliğinde farmakokinetik: Sudafed şurup ile böbrek yetmezliğinde yapılmış spesifik çalışma yoktur. Ancak çeşitli derecelerde böbrek yetmezliği olan hastalarda 60 mg psöefedrin+ 8 mg akrivastin kapsüllerinin (Duact kapsül) tek doz uygulamasını takiben orta şiddetli ve şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda sağlıklı gönüllülere nazaran psöefedrin Cmaks değeri 1.5 misli artmıştır. Tmaks değeri böbrek hastalarında değişmemiştir. Yarılanma ömrü, sağlıklı gönüllülere nazaran hafif ve şiddetli böbrek yetmezliğinde sırasıyla 3-12 misli artmıştır.

Karaciğer yetmezliği olanlarda veya yaşlılarda Sudafed Ekspektoran ile yapılmış spesifik çalışmalar yoktur. Yaşlılarda 60 mg psöefedrin+ 8 mg akrivastin kapsüllerinin (Duact kapsül) alımını takiben yarılanma ömrü sağlıklı gönüllülere
nazaran 1.4 misli artmıştır.

Endikasyonları

Sudafed, özellikle nazal mukoza, sinüslerde ve genel olarak üst solunum yolları mukozasında dekonjestan etki yapan bir maddedir ve allerjik rinit, vazomotor rinit, nezle, grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda burnu açarak ve burun akıntısını durdurarak semptomatik bir iyileşme sağlar.

sudafed ilacının yan etkileri için Sudafed yan etkileri yazımızı okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder