3 Nisan 2018 Salı

Akciğer Kanseri Nedenleri

Akciğer Kanseri Nedenleri
Akciğer kanseri çeşitli sebeblerden dolayı gelişir.Özellikle de tütünlü mamüller akciğer kanserinin en yaygın nedenidir.



1-Tütün ve mamülleri tüketimi:
2.Çevresel faktörler:
Bunların en iyi bilineni asbestozistir,toprağında astbest olan coğrafik bölgelerde mesotelioma denilen akciğer kanseri türü çok yaygın görülmektedir.

3-Hava kirliliği : Sanayileşme ile akciğer kanseri görülme sıklığı artmaktadır,sanayide kullanılan ve çevreye yayılan 3-4 benzpiren, 1-12 benzperilen, arsenik oksit, kömür kadranı, kömür tozları, petrol ve petrol türevi dumanlar ve radyoaktif maddeler kanser oluşum sıklığını artırır.
4. Radyoaktivite :Radyoaktivite diğer birçok kanser gibi akciğer kanserinede sebep olabilmektedir.Radyasyonun yüksek olduğu ortamlarda yaşayanların akciğer kanserine yakalanma oranları, diğer ortamlarda yaşayanlara oranla 2-3 kat daha fazladır.
5. Viral enfeksiyonlar : Papilloma virus ve Ebstein Barr virus’un yaptığı enfeksiyonlar akciğer kanseri sıklığını artırmaktadır.

6.Geçirilmiş akciğer hastalıkları(akciğer fibrozisi ) : Geçirilen akciğer hastalığı neticesinde meydana gelen bağ dokusu artışı kanser riskini artırabilmektedirBu hastalıklar; tüberküloz, kronik bronşit, bronşektazi, amfizem, enfarkt, kronik abse ve organize pnömoni.

7. Mesleki koşullar : Radyoaktif madde üretilen,asbest ile ilgili alanlarda, demir cevheri ocaklarında çalışanlarda akciğer kanseri görülme sıklığı normalden fazladır.
8- Diyetsel faktörler : Vitamin A, C ve E, karoten ve selenyum’un akciğer kanserini azalttığı yönünde bulgular vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder