Lifli Gıdalar ve Faydaları
Çoğu meyve ve sebzede bol miktarda bulunan Lif nedir, faydaları
nelerdir, en çok hangi meyve ve sebzelerde bulunur? tüm bu soruların
cevabına hadi gelin hep birlikte bakalım
LİF NEDİR
Bağırsak enzimleri tarafından sindirilemeyen bitkisel kaynaklı
maddelerdir. Lif ette, sütte, balıkta yoktur, toprakta yetişen gıdalarda
vardır yani sebze, meyve, tahıl ve yemişte vardır. Lifli gıdalar suda
çözünebilenler ve suda çözünemeyenler olarak ikiye ayrılır. Suda
çözünebilen lifler bağırsaklarda çözünüp jel kıvamını alır bu sayede
metabolizmayı hızlandırır, suda çözünmeyen lifler ise bağırsak enzimleri
tarafından çözünmediği için tokluk hissini arttırıcı özelliğe sahiptir.
SUDA ÇÖZÜNEBİLEN LİFLİ GIDALAR
Suda çözünen gıdalar bağırsakları çalıştırıp kabızlığı önler.
Tükettiğimiz her 1000 kalori için yaklaşık 14 gr besinsel lif
öneriliyor. Yetişkin bir kadın için 25 gr yetişkin bir erkekte ise bu
oran 38 gr’ dır.
TAM TAHILLAR; Lif bakımından en zengin olan bakla
yulaftır. Yulaf ezmesi, yulaf kepeği tüketerek günlük lif ihtiyacının
büyük bir kısmını karşılayabilirsiniz.
BAKLAGİLLER; Nohut, fasulye, sarı ve yeşil
mercimek, bezelye lif bakımından zengindir. Pişirilmiş baklagillerin
bir porsiyonunda ortalama 10-15 gr besinsel lif bulunur.
MEYVELER; Her meyvenin lif oranı farklıdır o yüzden
kontorllü tüketmekte fayda vardır. Lif bakımından en zengin meyve asya
armutudur. Büyük boy bir armutta 9,9 gr lif bulunur. Ahududu(yarım su
bardağında 4gr), böğürtlen(yarım su bardağında 3,8gr), muz (2,4r) yaban
mersini(yarım su bardağında 2gr)
SEBZELER; Enginar( büyük boy bir enginarda 10,5 gr), bezelye, bamya,
SUDA ÇÖZÜNEMEYEN LİFLİ GIDALAR
Atık maddelerin bağırsak içinde hareket etmesini sağlar
TAHILLAR; Buğday kepeği çavdar, kahverengi pirinç,
patlamış mısır, kuru havuç, kuru şeftali, müsli, üzüm, soğan, kepekli
makarna, ceviz genel olarak suda çözünmeyen besinlerdir.
MEYVELER; Elma kabuğu suda çözünmeyen en zengin
besindir, kiraz, üzüm, ananas, portakal, çilek, erik meyvelerini
kabızlık sorunu olanların tüketmesi önerilir
SEBZELER; En başta şalgam, karnabahar, lahana,
Brüksel lahanası, havuç başta gelen suda çözünmeyen sebzelerdir.
Brokoli, soğan, kereviz, domates, patlıcan, biber, mısır da suda
çözünmeyen gıdalar arasındadır.
LİFLİ GIDALARIN ZARARLARI
İnsan vücudu için gerekli olan lif miktarını aşmadığınız taktirde bir
zararı yoktur. Aşırı tüketilmesi halinde lifli gıdalar sindirim
sisteminde mayalanarak ekşidiğini, bağırsak cidarlarında oluşan
bakterilerin kalın bağırsak kanserine yakalanma riskini artırır.
Ne yazmış be, internette böyle bir makaleye daha rastlanmaz. :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder