27 Aralık 2017 Çarşamba

Sağlıklı kahvaltının olmazsa olmazları

Sağlıklı kahvaltının olmazsa olmazları nelerdir ?

Gününüzün enerji dolu ve pozitif geçmesi için kahvaltınızı sağlıklı bir şekilde yapmış olmanız gerekiyor. Kahvaltıda kendinizi sınırlamanıza gerek yok. Tabi ekmek ve şeker tüketimini azalttığınız taktirde. Çünkü ekmek sadece doygunluk hissi verir, besleyici bir değeri yoktur. Undaki gliadinler insan vücudunda alerjiye sebep olup bağırsakları bozabilir ve bağırsakların bozulması demek maalesef bütün metabolizmanın çökmesi demek.


Peki sağlıklı bir kahvaltının olmazsa olmazları nelerdir ?

Yumurta, zeytin, peynir kahvaltıların baş tacı tabi ki. Çinli bilim adamları hamile kadınların günde 10 yumurta yiyebileceklerini söylüyor. Çünkü yumurtanın sarısında kolin aminoasidi maddesi vardır, bu madde beyin ve sinir sisteminin gelişiminde oldukça etkilidir ve yumurta gün içinde oldukça tok tutar.  Zeytin ve peynirde aynı şekilde uzun süre doygunluk hissi verir.

Kahvaltıda lifli gıda tüketimi daha uzun tokluk garantisi veriyor. Kahvaltıda tüketeceğiniz yarım su bardağı pişmiş yulaf kepeği veya yulaf ezmesi, ceviz, kavrulmamış fındık, fıstık, kuru kayısı yemekte daha uzun süre tok kalma garantisi veriyor. Kahvaltıdan almanız gereken B vitaminini bu şekilde karşılayabilirsiniz.

Sebze ve meyve tüketimiyle de kahvaltının C vitamini açısından dengeli olmasını sağlayabilirsiniz.

Kahvaltınıza bir miktar tereyağı veya zeytinyağı eklemeyi de unutmayın. Evet doğal yağlar daha uzun süre tok tutuyor bizi.

Kahvaltılarımızda;

Ekmekten, Kızartmalardan, Trans yağlardan, Hamur işlerinden, Yapay şekerli gıdalardan uzak durmaya çalışalım. Ve kahvaltımızı uyandığımız ilk bir buçuk saat içinde yapalım. Çünkü kahvaltıyı ertelemek metabolizmamızı yavaşlatır. Taze sıkılmış meyve sularından da uzak duralım.


Evet taze sıkılmış meyve suları risk faktörü. Meyve, lifinden ayrıldığı için en vitaminli kısımlar çöp olurken bize bir bardak dolusu şekerli su kalıyor.


Kahvaltı atlamayalım, sevgi dolu, enerjik ve sağlıkla kalalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder