27 Mart 2018 Salı

Doğal Korunma Yönemleri

Doğal Korunma Yönemleri
Gebelikten korunmak için sadece ilaçlar kondomlar spiraller kullanılmaz elbette bilinçli ve eğitimli kişilerin daha çok tercih ettiği doğal korunma yöntemleri de bulunmaktadır.Bunları okuyun ve sizlerde doğal korunma yöntemlerine başvurun.


1. Doğurganlık Belirtilerine Dayalı Yöntemler

Adet döngüsü boyunca doğurganlık dönemlerinde rahim ağzından (serviks) gelen akıntının tipi ve miktarı, rahim ağzının biçimi ve kıvamı ile vücut sıcaklığında değişiklikler olur.

– Rahim ağzından gelen akıntının tipi ve miktarı değişir

Vajinada (hazne) çok kıvamlı olmayan, bol, şeffaf, kaygan ve iki parmak arasında uzayan bir akıntı olduğu günler (mukus uzaması), gebelik için elverişli günlerdir.

– Rahim ağzının biçimi ve kıvamı değişir

Adet günlerinin bitiminde sert olan rahim ağzı yumurtanın olgunlaşmasından 4 – 5 gün önce yumuşamaya başlar, parmakla dokunulmak istendiğinde vajinanın üst bölümünde hissedilir, yumurtlama olduğu günlerde rahim ağzı iyice yumuşar ve zor ulaşılacak derinliktedir.

Akıntının Niteliğini İzlemeye Dayalı Yöntem

Adet kanaması tam olarak bitince, birkaç gün vajinadan akıntı gelmez. Bu günler “KURU” günler sayılır.

Kuru günlerden sonra yapışkan, koyu kıvamlı ve pürtüklü az miktarda bir akıntı hissedilir. Rengi sarı ya da beyazdır. Bu akıntı bazen fark edilemeyebilir.

Yumurtlama günleri yaklaşırken akıntı artar, kıvamı incelir ve görünümü berraklaşır. İki parmak arasında uzayabilir. Vajinada “ISLAKLIK” olarak hissedilen bu ortamda spermler rahatlıkla 3 – 5 gün yaşayabilir, rahim içine geçer ve yumurtayı dölleyebilirler.
2. Emzirme İle Korunma (Laktasyon Amenoresi)

Halk arasında süt koruması olarak adlandırılan yöntemdir. Doğumdan sonra ilk altı ay boyunca anne, bebeğini sadece anne sütü ile sık aralıklarla günde toplam en az 60 dakika emzirerek beslediği takdirde annede yumurtlama gerçekleşmeyebilir. Bu durumda cinsel ilişki olsa dahi gebelik meydana gelmez. Ancak bu süre sırasında adet kanaması görülür, ek gıdaya geçilir ya da anne emzirmeyi keserse bu yöntemin koruyuculuğu çok azalır. Bütün kurallarına uyulduğunda koruyuculuğu yüksektir. Emzirme ile korunmanın ilk altı aydan sonra mümkün olmayacağı bilinmeli ve daha bu süre bitmeden mutlaka etkili ancak emzirmeyi etkilemeyecek bir yönteme geçilmelidir.


3. Geri Çekme (Dışarı Boşalma) Yöntemi

Cinsel ilişki sırasında, vajina içine boşalma olmadan, önce erkeğin cinsel organını kadının vajinasından çıkararak dışarıya boşalmasıdır. Bu yöntemin doğru uygulanabilmesi ve cinsel ilişkinin olumsuz etkilenmemesi için iki tarafın da bu konuda istekli ve kesin kararlı olması gerekir. Tam uygulanmadığında koruyuculuğu çok düşer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder