25 Mart 2018 Pazar

Kışın Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı

Kışın Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı
Havaların değişmeye başlaması ile özellikle d çocukların hemen hastalanması sizi endişelendiriyor olabilir.Kışın vücut direncini artırmak çok önemlidir.BUnun için de nasıl beslnmeniz gerektiğini bilmeniz şart.

Kış aylarında vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için imkânlar dâhilinde her gün bol ve meyve sebze tüketilmeli. Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.

Gerek C vitamini ihtiyacının karşılanmasında gerekse sıvı alımına katkı sağlanması açısından taze sıkılmış meyve suları tüketilmeli. Meyve suları, içindeki C vitaminin azalmaması için sıkıldıktan hemen sonra içilmeli.

Soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı vücut direncini artıran, A vitamininin okside olmasını engelleyen E vitamini de yeterli oranda alınmalı. Bunun için E vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller yeterli miktarda tüketilmeli. Balık da beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri, kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynaktır. Bu nedenle kış aylarında imkanlar dâhilinde haftada 2-3 kez yenilmeli.”

“Bol sıvı alınmalı”

Kış aylarında daha çok yağlı yiyeceklerin tüketildiğine dikkati çeken yetkililer, özellikle katı margarin ve tereyağından kaçınılması, yoğun yağlı etlerden uzaklaşılması gerektiğini belirtti.

Yetkililer, hareketlerin kısıtlandığı kış aylarında vücut ağırlığı kontrolünün sağlanmasında basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar ile meyve tatlılarının tercih edilmesi, posa içeriği yüksek kuru baklagillerin tüketilmesi ve düzenli fiziksel aktivite yapılması önerisinde bulundu.

Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alınması gerektiğini vurgulayan yetkililer, yeterli sıvı alındığında vücuttaki toksinlerin atıldığını, vücut fonksiyonlarının düzenli çalıştığını, metabolizma dengesinin sağlandığını ve birçok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleştiğini vurguladı. Yetkililer, bu nedenle her gün en az 2-2.5 litre su içilmesi gerektiğini, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu ya da açık çay gibi içeceklerin tercih edilebileceğini kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder